Telefon:
0242 538 7404E-Posta:
info@yesilnoktadanismanlik.com.trÇalışma Saatleri
Hafta İçi: 09:00 - 20:00 Pazar: Kapalıİstanbul Ticaret Odası İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi, çevre danışmanlık firmaları sektörü ile istişare toplantısı gerçekleştirdi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın başkanlığında yapılan toplantıda, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile ilgili düzenlemelerin sektörlere etkisi ve bu süreçte çevre danışmanlık firmalarının çalışmaları değerlendirildi. Sektör temsilcileri, toplantıda mevzuat düzenlemeleri hakkında soru, görüş ve önerilerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yeterlilik Hizmetleri Daire Başkanı Fatih Selimoğlu’na aktardı. Avrupa Birliği Sınırda Karbon Vergisi Mekanizması ve karbon raporlama yükümlülüğü de gündeme getirilen konular arasında yer aldı.
KARBON HEDEFİ
Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün üreticileri, işletmeleri ve ticari faaliyetleri yakından ilgilendirdiğini belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, “Avrupa, Yeşil Mutabakat ile 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. Söz konusu hedefe ulaşılması bakımından birçok sektörde yeşil dönüşümün gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu adımlardan biri de Avrupa Birliği Sınırda Karbon Vergisi Mekanizması. Avrupa Yeşil Mutabakatı ülkemiz için bir risk olduğu kadar sürdürülebilir kalkınmanın aracı olabilecek yepyeni bir fırsat olarak da değerlendirilebilir” dedi.
DÖNÜŞÜME UYUM
Türkiye’nin ihracatının yüzde 42’sini AB ülkelerine gerçekleştirdiğine de dikkat çeken Salman, şöyle konuştu: “AB ile ticari faaliyetlerimizin etkilenmemesi için mevzuatla ilgili yeni gelişmeleri üyelerimize aktarıyoruz. Dönüşüme ülkemizin de uyum sağlaması amacıyla ilgili bakanlıklar tarafından hazırlanan mevzuat çalışmalarına görüş, öneri ve raporlarımızı sunuyoruz. Çevre danışmanlık firmalarının bu süreçte ülkemize katkısı çok önemli. Çevre yönetimi hizmetlerinin mevzuata uygun bir şekilde icra edilmesi, sanayi kuruluşlarımızın, işletmelerimizin ve tesislerimizin alması gerekli olan çevre izin ve lisans belgelerinin temini ve güncellemesi, işletmelerimizin ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeleri gibi birçok konuda aktif rol oynuyorlar.”
‘YÖNETMELİK OLUMLU’
Çevre danışmanlık sektörünün büyük bir aile olduğunu belirten Çevre Yeterlilik Hizmetleri Daire Başkanı Fatih Selimoğlu, “Türkiye’de 668 çevre danışmanlık firması var. 91’i İstanbul’da bulunuyor. Ayrıca 407 çevre yönetim birimi var. Resmi Gazete’de 1 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile yeni bir süreç başladı. Son yönetmelikte asgari ücret öne çıkmış gibi algılansa da sektörün gelişimi için önemli değişiklikler yapıldı. Sahadan aldığımız geri bildirimler de bu yöndeki olumlu gelişmeleri doğruluyor” dedi.
Sektör temsilcileri, çevre danışmanlık firmalarına asgari ücret tarifesi getiren yönetmeliğin olumlu katkıları olduğunu, sahada uygulanması, gelişmesi ve gerektiğinde yeniden düzenlenmesi konusunda Bakanlık yetkilileriyle fikir alışverişinde bulunmaya devam edeceklerini söyledi.